Repky a obilniny Limagrain v Sokolciach
Poľnohospodárske družstvo Sokolce môžeme smelo označiť ako ukážkový podnik.
Popri rastlinnej výrobe nezabúdajú ani na živočíšnu. Súčasťou ich výrobnej štruktúry je aj finalizácia obilia cez vlastný mlyn, s pestrou ponukou klasických a špaldových múk a zmesí na pečenie.
V prvý júnový deň sme sa boli pozrieť na začiatok celého poľnohospodárskeho kolobehu, teda výber vhodnej odrody. Na poľnom dni 1. júna predstavili ozimné pšenice a repky Limagrain.
PD Sokolce obhospodaruje približne 6 800 hektárov poľnohospodárskej pôdy v južnej časti západného Slovenska. Každoročne vyhradzujú pozemky aj na skúšanie nových odrôd plodín v poloprevádzkových pokusoch. Medzi nimi tradične nechýbajú ani tie od jedného z najznámejších svetových šľachtiteľov – Limagrain.
Agrotechnika pokusov pšenica
Pokusy založili 10. októbra s výsevkom 250 kg/ha. Aplikovaná výživa: NPK 15-15-15 v dávke 300 kg/ha, ďalej LAV v dávke 200 kg/ha a následne rovnaké hnojivo v dávke 100 kg/ha. Na záver aplikovali v tekutej forme 100 l/ha SAM, ide o hnojivo s kombináciou síry a dusíka. Herbicídne ošetrenie uskutočnili v závere marca, spolu s reguláciou rastu prípravkom Retacel Extra (1 l/ha). Fungicíd Hutton (0,8 l/ ha) aplikovali 18. mája.
Agrotechnika pokusov repka
So sejbou repky zvyknú v Sokolciach začínať od 15. augusta, pokusné políčka zasiali hneď pár dní po tomto termíne (18. augusta). Výsevok nastavili na 1,1 VJ/ha. „Repka je veľmi dobrou predplodinou, u nás po nej nasleduje štandardne tvrdá pšenica. Pred sejbou repky pôdu vyhnojíme maštaľným hnojom v dávke 30 t/ha. Pri sejbe sme aplikovali pod pätu NPK 15-15-15 v dávke 250 kg/ha. V polovici februára (16.) nasledovalo prihnojenie močovinou 100 kg/ ha a neskôr LAV 200 kg/ha. Rovnako ako pri pšenici sme aplikovali tekuté hnojivo SAM, ale vo vyššej dávke 150 l/ha,“ predstavil agrotechniku pestovania repky Ing. Mikuláš Balogh, hlavný agronóm PD Sokolce. Ešte doplníme, že do porastu repky vstúpili postrekovačom 5×, z toho 2× na jeseň a celkovo aplikovali 15 prípravkov.
Štefan Ščecina AGROMAGAZÍN